επισκεψη Α΄ ταξησ στο σπιτι του Γιαννούλη Χαλεπά (ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.ΧΑΛΕΠΑ,ΠΥΡΓΟΣ)

 
Γιαννούλης Χαλεπάς: Μια ζωή στο φως και στο σκοτάδι…στο φως μέσα από την απαράμιλλη τέχνη του, στο σκοτάδι μέσα από τις διακυμάνσεις της ψυχής του… Λένε ότι πρέπει να έχεις υποφέρει πολύ από την ασχήμια για να μπορείς να ατενίσεις την απόλυτη ομορφιά. Κι ίσως αυτό να αποτελεί το βαρύ τίμημα του δημιουργού που επιχειρεί να συμφιλιώσει την εσωτερική με την εξωτερική πραγματικότητα με όχημα την Τέχνη του…
Σήμερα (στα πλαίσια της εκπαιδευτικής εκδρομής της Α΄ Γενικού Λυκείου Πάρου στην Τήνο) μεταβήκαμε στον Πύργο για να επισκεφθούμε το σπίτι του μεγαλύτερου γλύπτη της νεοελληνικής τέχνης, Γιαννούλη Χαλεπά καθώς και το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών.
Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά, προσωπικά αντικείμενα του κορυφαίου γλύπτη μας, οικογενειακές φωτογραφίες, ιδιόχειρα σημειώματα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, σχέδια και γλυπτά του, καθώς και τα εργαλεία και το εργαστήριό του.
Γεμάτη από συγκίνηση η επίσκεψή μας αυτή στο σπίτι του μεγάλου καλλιτέχνη, με την τόσο τραγική ζωή. Σε όλη του τη ζωή έζησε μέσα στη μοναξιά, βίωσε την απόρριψη, τη ματαίωση και την απογοήτευση αλλά ποτέ του δεν συμβιβάστηκε. Μόνο προς το τέλος της ζωής του γνώρισε τη δόξα, την αναγνώριση και την εκτίμηση· ήταν, όμως πλέον αργά…
Τελευταίος σταθμός μας, στον Πύργο της Τήνου, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, όπου μάς δόθηκε η δυνατότητα να θαυμάσουμε -τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο, έναν αξιοσημείωτο αριθμό αυθεντικών εκθεμάτων (αντικειμένων) σε μάρμαρο, πλαισιωμένων από αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου κι εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας. 
Αποχαιρετίσαμε τον Πύργο με τη βεβαιότητα ότι η παράδοση της τέχνης του μαρμάρου παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή στην Τήνο· είναι αδιάρρηκτα συνυφασμένη με το νησί και επιβιώνει ακόμη και σε αντίξοους καιρούς όπως οι δικοί μας. Οι κάτοικοι του νησιού συνεχίζουν να σκαλίζουν με την ίδια λαχτάρα τα μάρμαρα, όπως οι πρόγονοί τους, ακολουθώντας σταθερά τις ίδιες τεχνοτροπίες ή παραλλάζοντάς τις, πιστοί στο παράδειγμα του μεγάλου Γιαννούλη Χαλεπά ή άλλων σπουδαίων μαρμαρογλυπτών της Τήνου.
 

Η Διευθύντρια
Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου
Φιλόλογος