Στις 16/01/2025, το ΓΕΛ Πάρου είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια διαδικτυακή ξενάγηση στο CERN, επικεντρωμένη στον ανιχνευτή ATLAS. Στόχος της ξενάγησης ήταν να κατανοήσουμε τη λειτουργία του ανιχνευτή και τη σημασία του για την επιστήμη των σωματιδίων. Ο ανιχνευτής ATLAS χρησιμοποιείται για την ανίχνευση και μελέτη σωματιδίων που προκύπτουν από συγκρούσεις στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Είναι ένας από τους πιο μεγάλους ανιχνευτές του κόσμου και έχει σχεδιαστεί για να μετράει τα σωματίδια που δημιουργούνται στις συγκρούσεις, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη δομή της ύλης και τις βασικές δυνάμεις του σύμπαντος. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, οι μαθητές διδάχτηκαν για τη σύνθεση του ATLAS και τις προηγμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύσουν σωματίδια υψηλής ενέργειας. Επίσης πληροφορήθηκαν για τις έρευνες που πραγματοποιούν οι επιστήμονες με τη χρήση ανιχνευτή για τη μελέτη φαινόμενων όπως το μποζόνιο Χιγκς και την ανακάλυψη νέων δυνάμεων ή σωματίδιων που ενδεχομένως να υπάρχουν στο σύμπαν. Στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο συμμετέχουν ενεργά κι ερευνητές από την Ελλάδα.
Η επίσκεψη διήρκησε εξήντα (60) λεπτά και πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των επιστημονικών υπευθύνων Ραχήλ Μαρίας Αβραμίδου και Δημήτριου Δαμιανόγλου. Στη δράση συμμετείχαν συνολικά οι 17 μαθητές των δύο κατευθύνσεων της Γ΄ Λυκείου (θετικής και υγείας) οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και ιδιαίτερη προσήλωση ζητώντας διευκρινίσεις, πληροφορίες και υποβάλλοντας απορίες γύρω από τις πειραματικές διαδικασίες που εκπονούνται.
Οι εκπαιδευτικοί των φυσικών επιστημών Βαρβάτος Απόστολος, ΠΕ04.01, Μπάτσου Παναγιώτα, ΠΕ04.04, Τσέλιγκα Ελένη, ΠΕ04.02 που διοργάνωσαν τη δράση παρά την πίεση του αναλυτικού προγράμματος σπουδών, σχεδιάζουν ανάλογες δράσεις και στο μέλλον στοχεύοντας στη δημιουργία ευκαιριών επιμόρφωσης και αναβάθμισης των μαθημάτων προκειμένου να ανταποκρίνονται οι μαθητές μας και να αγαπούν αυτά που θεωρητικά διδάσκονται.
