Εκδρομή Γ’ Λυκείου στην Κρήτη

Μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού, περιοριστικών μέτρων, απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε η πολυήμερη εκδρομή των τελειόφοιτων μαθητών μας, κατά το χρονικό διάστημα από 08/4/2022 έως και 14/4/2022, με προορισμό την Κρήτη.

Πρώτος σταθμός μας, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Ήταν μια μοναδική εμπειρία· μέσα από την εξαίρετη ξενάγηση μας δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούμε για τα σπάνια χειρόγραφα καθώς κ το πλήθος των βιβλίων που διαθέτει. Πολύτιμα σημεία πολιτισμού που συνυφαίνουν το παρελθόν με το παρόν και αποτελούν πολύτιμο οδηγό για το μέλλον.

Στις 9 Απριλίου αφιχθήκαμε στα Χανιά όπου παραμείναμε μέχρι και τις 10 Απριλίου. Στη διάρκεια της παραμονής μας επισκεφθήκαμε πλήθος ιστορικών μνημείων, ανάμεσά τους, τους τάφους των Βενιζέλων, το ιστορικό φρούριο του Φιρκά, όπου την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώθηκε η Ελληνική σημαία- εκεί όπου άλλοτε κυμάτιζε η τουρκική σημαία-σηματοδοτώντας επίσημα την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Μεγάλη συγκίνηση νιώσαμε όταν αντικρίσαμε τη μαρμάρινη επιγραφή:

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝ ΚΡΗΤΗ

1669-1913

ΗΤΟΙ, 267 ΕΤΗ, 7 ΜΗΝΕΣ, 7 ΗΜΕΡΑΙ

ΕΤΗ ΑΓΩΝΙΑΣ

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 10 Απριλίου επισκεφθήκαμε τη λίμνη Αγιάς, το φαράγγι του Θερίσου (κάνοντας μια παρέκκλιση από το πρόγραμμά μας, καθώς κατέστη αδύνατο να επισκεφθούμε το οροπέδιο Ομαλού και το Φαράγγι της Σαμαριάς λόγω –εκτάκτως- αγώνων ράλι) όπου μαγευτήκαμε από το υπέροχο τοπίο. Στο Θέρισο επισκεφθήκαμε το Μουσείο-Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου και γευτήκαμε τα υπέροχα τοπικά προϊόντα.

Στη συνέχεια κάναμε βόλτα στην παλιά πόλη των Χανίων και νωρίς το απόγευμα επισκεφθήκαμε το Μουσείο Τυπογραφίας Χανίων (Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας), το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο στην τέχνη της Τυπογραφίας που σηματοδότησε τις μεγάλες αλλαγές στην ανθρώπινη ιστορία.

Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, επισκεφθήκαμε τη λίμνη Κουρνά κι εν συνεχεία την Ι.Μ. Αρκαδίου, έναν ξεχωριστό ιστορικό χώρο της πατρίδας μας, όπου είχαμε την τύχη να μάς ξεναγήσει ο πατέρας Παρθένιος και να μάς διηγηθεί την ιστορία της Μονής.

Μετά την Ι.Μ. Αρκαδίου επισκεφθήκαμε το Ρέθυμνο όπου θαυμάσαμε τα υπέροχα κτήρια του και καταλήξαμε στην πρωτεύουσα του νησιού, το Ηράκλειο, όπου παραμείναμε δύο ημέρες.

Την Τρίτη 12 Απριλίου επισκεφθήκαμε την Κνωσσό, όπου ξεναγηθήκαμε στο σημαντικότερο κέντρο του Μινωικού Πολιτισμού. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Ηρακλείου, ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία φυσικής ιστορίας της Ελλάδας. Περιηγηθήκαμε στον εκθεσιακό του χώρο, όπου ο Παναγιώτης, ένας βιολόγος μάς ξενάγησε με τρόπο εντυπωσιακό και καινοτόμο, στο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας και κυρίως της Κρήτης. Οι μαθητές μας αλλά κι εμείς απολαύσαμε τις αναπαραστάσεις ταριχευμένων ζώων στο αληθινό τους περιβάλλον, την έκθεση ζωντανών ερπετών και αμφιβίων αλλά κυρίως τη Σεισμική Τράπεζα με προσομοίωση σεισμών 7,6 ρίχτερ που έγινε στην Ταϊβάν. Τέλος ξεχωριστή για εμάς υπήρξε η εμπειρία της οφθαλμαπάτης…

Την ίδια ημέρα επισκεφθήκαμε το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της παραμονής μας στη μεγαλόνησο, επισκεφθήκαμε το Ενυδρείο (Cretaquarium), το μεγαλύτερο θαλάσσιο πάρκο όλης της Ευρώπης· γεννημένοι και μεγαλωμένοι κοντά σε θάλασσα μαγευτήκαμε από τον πρωτότυπο αυτό θαλασσόκοσμο…

Η εκδρομή μας στην Κρήτη ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, το νησί της απομόνωσης, του κοινωνικού στιγματισμού και του αποκλεισμού…ένας τόπος έντονα σημαδεμένος με τον ανθρώπινο πόνο…

Τελευταίος σταθμός μας ο Άγιος Νικόλαος όπου παραμείναμε για λίγες ώρες και μετά αναχωρήσαμε για το Ηράκλειο όπου επιβιβαστήκαμε στο πλοίο για Πειραιά.

Καθώς αναχωρούσαμε, πλήρεις συγκίνησης, σκεφτόμουνα πως τίποτε δεν είναι τυχαίο σε τούτο το νησί…Οι άνθρωποι δεμένοι με τη θάλασσα, την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους, αντιστάθηκαν σθεναρά σε κάθε κατακτητή, έδωσαν αιματηρούς αγώνες, έκαναν θυσίες για να διατηρήσουν την ελευθερία τους…

Η Διευθύντρια

Ιφιγένεια Χατζηγεωργίου

Φιλόλογος